16 неща, които не знаеш за АКТЬОРИТЕ

01. Често актьорите са едни от най-скучните хора! Знам го, защото преди НАТФИЗ две години учих мега-скучната Политология в СУ „Климент Ох...

01. Често актьорите са едни от най-скучните хора! Знам го, защото преди НАТФИЗ две години учих мега-скучната Политология в СУ „Климент Охридски“, а по същото време живях в компанията на 10-ина студента по Архитектура. И с политолозите, и с архитектите си изкарвах далеч по-забавно, от колкото с артистите.02. Мит е, че всички актьори са вятърничави и разсеяни. Не е задължително талантът да е ограбил актьора от към организираност. Познавам достатъчно мои колеги, които не само са много талантливи, а и много оправни и отговорни към поетите ангажименти. Някои от тях дори развиват успешен бизнес свързан с професията или съвсем друга сфера.


www.usmagazine.com

03. Доста от актьорите изобщо не са суетни! И това е нормално. Писнало ни е от грим, осветление, дрехи, прически и т.н., защото това е ежедневието ни. А и прекалената суета много пречи, ако трябва да пресъздадеш образ на някой убитак или ждрольо – образи противоположни на принцеса.


WARNERBROSENTERTAINMENT.TUMBLR.COM


04. Огромна част от артистите са като чиновници. По принцип актьорската професия се води „Свободна професия“, което (според мен) тотално изключва понятието „щатен актьор“. Много актьори и в София и в провинциалните театри са предпочели да са на щат в конкретния театър. Разпределят ги в роли, които често не им допадат, имат право да откажат роля не повече от два пъти в годината, играят почти през целия си професионален живот с едни и същи колеги (също на щат в театъра, като тях), а това, струва ми се, сериозно ограничава „творческия им дух“.

05. Актьорът (особено комиците) мрази да се очаква от него да е „Забавният“ и „душата на компанията“. Достатъчно му е, че забавлява хората от сцената. На маса, най-често иска да му е кротко и спокойно. Не е рядкост да го помислят за надут или темерут. Също не рядко си е самата истина.


WWW.REDDIT.COM

06. Актьорската професия е на трето място по физическа и психическа натовареност, след тези на пилот-изпитателите и хирурзите! Крайният резултат на сцената или на екрана (особено, когато е добър) създава впечатление за лекота и забавление, но истината е, че това се постига с брутални усилия по време на репетиции и снимки и често над 16 часов работен ден.


DEATHSTARBLOG.TUMBLR.COM

07. Веднъж, около 15 годишен младеж ме попита добре ли са платени актьорите, щото ако е така, да се „хващал“! Много се смях. За другите неинформирани като него, пояснявам: Има актьори, които печелят по 50 милиона само за филм и има такива, които работят в провинциален театър в България, на които заплатата им е 360 лв. Като при футболистите. Не е без значение в „Манчестър Юнайтед“ ли играеш, или в „Асеновец“ – Асеновград.08. Това, че имаш Диплома за завършено актьорско образование, не означава, че си Актьор! И в тази професия стават грешки. Има „колеги“, които въпреки че според официален, законен документ (т.е. Диплома) са Актьори, пък и имат случайния късмет да се занимават с тази професия, не само не са разбрали, но и никога няма да разберат, тайните на това изкуство. И обратното – Наум Шопов, Невена Коканова, гениални артисти без Дипломи за такива. Защото никой не може да те научи да си Актьор. Актьор се раждаш.

Сега, ако се чудите, защо точките по темата са само 8, а не 16, ами защото са важни и имат нужда от задълбочено осмисляне, което означава да ги прочетете внимателно още веднъж :))

П.с. Бонус: Не познавам актьор, който да знае, защо му е на фена автограф.

За Стари Градски отговори актьорът Александър Сано0 comments