16 неща, които не знаеш за ОПЕРНИТЕ ПЕВИЦИ

1. Всъщност, нощният живот не е чак толкова недопустим, ако не пеем с пълно гърло от първата до последната песен на партито. Алкохолът не в...

1. Всъщност, нощният живот не е чак толкова недопустим, ако не пеем с пълно гърло от първата до последната песен на партито. Алкохолът не вреди на гласа, а на енергията на тялото, с което всъщност пеем и ползваме доста повече отколкото с гласните си струни. За кондицията е важно и да сме се наспали, така че парти е окей, ако след това можеш да си осигуриш 8-10 часа сън.


germmagazine.com

2. В първите години шансът да печелиш е смехотворен. Всяка изкарана стотинка се реинвестира в теб самия (уроци с вокален педагог, частни часове с пианист, пътувания, майсторски класове, конкурси и т.н.). Минава доста време докато тази, иначе шармантна и елитна професия стане и доходоносна.


men.bg

3. Мръсни номера с конкуренцията няма. Не е като по филмите. Всички са толкова погълнати от себе си, че нямат време да се взират в другите и да се сравняват с тях. Когато излизаш на конкурс, не се състезаваш никога с другите - само със себе си. Тази психология те съхранява свеж до финала.


bossip.com

4. Ние не седим на бюро по 8 часа и професията ни изглежда декоративна, но в обикновен работен ден, чантата ни може да тежи до 10 кг (клавир за теб, клавир за пианиста, удобни дрехи за мизансцена репетиция, два литра вода, почти винаги и някой друг банан), имаме по 4-6-8 часови репетиции, които с режисьорските виждания на новото време, могат да се равняват на тежък физически труд.


giphy.com

5. През преходните сезони се превръщаме в подвижни аптечки, въоръжени с всякакви противоалергични и противогрипни лекарства за смучене, гълтане и гаргарене, защото, нека сме честни - ние сме хипохондрици и пазим инструмента на труда си маниакално.


giphy.com

6. Покрай всичките пътувания за периоди от два дни до два месеца сме се превърнали в най-големите експерти по приготвянето на багаж, техники за пренасяне на концертни тоалети без измачкване, пазаруване във всеки нов град, където винаги оставяме идентично завещание на следващите наематели на апартамента, в който сме живели - сол, зехтин, веро, паста, перилен препарат, апарат против комари.


youtube.com

7. Всъщност изобщо не сме ретро типчета. Не се обличаме като смотани зубърки, а все повече и повече оперни диви стават лица на големи модни къщи. Ние сме съвсем нормални жени с малко по-необичайна професия.

operanews.com
Anna Netrebko for Escada and Chopard

8. Сценичните дрехи и обувки са колекционерска страст. Вече съществуват модни блогове, които следят всяка оперна певица къде е пяла и как точно е била облечена. Няколко от тях са със статута на модни икони. И все пак нито една не може да достигне легендарните тоалети на Мария Калас - абсолютен учебник по стил.


fanpop.com

8. Всъщност, ние оставаме ученици за цял живот. Непрекъснато има нови роли за учене и нови техники и физически усещания за усвояване. Това те държи млад.

tumblr.com

9. В повечето случаи, сценичният партньор, с когото трябва да играем лудо влюбени, ще ти скъса нервите по време на репетиционния период и докато дойдат спектаклите, ще си фантазирал десетки пъти как го убиваш. Чувството е взаимно.

does-your-mom-know-youre-a-slut.tumblr.com

10. Винаги ще имаш 2, 3-ма колеги, на които можеш са разчиташ за всичко. Те са приятели, и учители и критици.


retaildesignblog.net

11. Критиката е нещо страхотно. Има две правила. Едното е, че ако вярваш на хубавата, трябва да вярваш и на лошата. Второто е, че всичко в това изкуство е строго субективно и за всеки, който те харесва, може да има трима, които смятат, че нещо ти липсва. Твоята работа е да компенсираш липсите.

12. За да бъдеш успешен артист, трябва да притежаваш комплекс от качества: да имаш глас, да си музикален, да си изразителен и артистичен, да си трудолюбив, да си устойчив физически, както и психически, да си конкурентноспособен, да умееш да се продаваш, да умееш са работиш в екип, да си общителен (и то на поне два езика), да си умен, но и малко луд, да си самокритичен, но и ласкав към себе си и най-вече, да откриеш своят it фактор, онова, което те прави различен и да го превърнеш в свое най-силно оръжие.


perezhilton.tumblr.com

13. Всеки млад артист има сцена и роля, за които си мечтае. Повечето момичета мечтаят да са Виолета Валери от "Травиата" в Миланската скала. На повечето няма да им се получи.

14. Сценичната треска е нещо фантастично, тя ти дава адреналина и енергията, с които поддържаш героя си жив. Тя те държи физически устойчив за всяко препятствие по сцената. Без нея ставаме чиновници, което е недопустимо. Хубаво е тя да не е примесена със страх и паника, тогава на повърхността изплуват нашите несигурности и дефекти. Аз обожавам да излизам на сцена, обожавам да ходя по конкурси и да прескачам собствените си бариери.

15. Няма певец, който доброволно да е слязъл от сцената. Сцената е дрога, от която не се умира. Но всички искаме да умрем ако може по време на спектакъл.


deviantart.com

16. Ние носим грандиозна отговорност. Ние създаваме мост между съвременната публика и музика, създадена преди векове. От една страна, тази музика носи своите традиции и закони. От друга, ако ние не вложим себе си в нея, ставаме едни имитатори и всичко в това велико изкуство се превръща в (както казват в "Боен клуб") copy of a copy of a copy. Това е вълнуващото, това е нещото, заради което все още има млади хора, които искат да правят това. Защото можеш в един ден, тъкмо преди да излезеш на сцената да си кажеш "това съм аз, това е моят глас, така пея, това постигнах със своя труд и своите качества", и естествено, излизайки на сцената да не бъдеш като Калас, Кабайе или Гена Димитрова, но да бъдеш себе си - актьор в оперен театър.

И, режисьорът, с когото направих дебюта си, Мартин Лойд Еванс, ни казваше преди спектакъл "Недейте да забравяте, че вие не сте себе си, а своя герой. Вашият герой не знае какво ще му се случи в хода на вечерта. Не допускайте вашето знание да попречи неговите реакции да са истински." Ето така си играем на различни хора. И е много, много забавно и много, много удовлетворяващо.

За Стари Градски отговори оперната певица Мила Михова.

0 comments