Слухове

Нямам встъпителни думи. Слушам The only thing worse than an overpriced bottle of water . Имам възможността да чуя EP-то седмици преди да из...Нямам встъпителни думи. Слушам The only thing worse than an overpriced bottle of water. Имам възможността да чуя EP-то седмици преди да излезе официално. Второ е за Hayes & Y, мисля в рамките на година. Отличен продукционен ритъм. Нови четири парчета, всъщност пет – има смел Bonus Track. Все още нямам представа как ще бъдат подредени, затова карам по предпочитания, по силата им на това да ме карат да асоциирам и да ме впечатлят като цяло. Няма да крия, че бях предубеден – очаквах микс от любимите групи на четиримата и дори безкомпромисни заемки от Arctic Monkeys, Kings of Leon и др банди, по толкова директен начин, че да се подразня. Имаше такъв момент в първото им EP, като изключвам Dancefloor от него. Харесва ми начинът, по който началото на парчето ме завладява. Харесва ми колко различно е от всичко правено у нас, макар и с компромиси на места. Сега ми харесва и клипът.

Don’t mind ме кефи заради смелостта да ползваш подобни вокални фрази. Кефи ме заради тежестта на китарния риф, който ме маже с доза Deep Valley и съвсем обективно ми дава представа колко потен би могъл да бъде всеки клуб, в който звучи. Всъщност това е моят истински фаворит за сингъл от албума. Оо Оо е зарибяващо, нахално и самоуверено. Ей затова ме кефи, а не защото звучи, като еди си кой си, ма записан и мастериран в Младост до старост, докато стане. Солата са точно толкова смели с трите си тона, колкото никога да не ги забравиш, защото не ти трябва повече от това, което предлагат.

Make no sound стои леко небрежно в страни от останалите нови парчета най-вече заради интрото му. Китарите му са твърде носталгичен Сиатъл, но гласът на Благослав е наистина фантастичен в разказа си. Следва очаквано развитие, което мен лично ме кефи, защото е точно това, което очаквам и искам да чуя. Решението за пианото е яко, но прекалено стегнатото свирене на няколко акорда ме тласка по-бързо към края на парчето. Благослав го е заковал безкомпромисно. Разбирам защо е включено. Т‘ва е парче за слушалки. Мога да наблюдавам открити градски части, докато тече. Би текло с концентрат.

Предполагам, че Special ще е парчето, което ще спечели на групата доста фенове. Нови фенове, поводи за размисъл и радост, че е правено от българи. Потенциалът му е безспорен и нищо чудно да бъде оценено дотолкова, че да създаде свръх очакване към третия албум на бандата. Защо не навън, извън и отвъд България? Има излишна средна част, която не ме кефи, но определено това ще е песента, с която ще се борят за внимание. Сутрин, обед и вечер. Дори да омажеш дрехите с червен сос, ако звучи около теб няма да ти дреме, че си на важна среща с горящ „континент“ на гърдите.

Stay Outside e парче с брилянтни вокални партии, силно начало и не толкова зарибяваща експозиция. Всъщност ако украшенията в бийта бяха обрани, щяха тотално да заковат пирон на стената поне на метър над миналогодишния. Сега остават на около 80см над. Бих слушал това докато съм на път, заради клишето да слушам бърза музика, докато въртя волан или педали. Бих партил и ползвал за Welcome and start the party song.

Като цяло The only thing worse than an overpriced bottle of water е важен за мен поради няколко причини:

- Това е наистина модерна рок музика.

- Убеждава те с потенциал, който няма как да не усетиш.

- Показва така необходимото и чакано различно мислене от български музиканти.

- Създава ти настроение, защото от него лъха на смелост и говори за амбиции и самозаявяване. А рок‘н‘ролът е смелостта да бъдеш истински.

Давам 4,5 от 6 максимални, за да е ясно, че има път. Правилен път.

Hayes & Y представят новото си ЕП на 2ри октомври в Ялта. След това тръгват за Англия, където ще преследват мечтата си. Една сбъднаха вече - откриха за Касейбиън на възродилия се Спирит Ъф Бургас.

от Folibex

1 comments