Магазин за оригинални ретро играчки TinToys

Как се роди идеята за TinToys? След като бяхме решили да започнем някакъв бизнес, един приятел ми показа каталог с ламаринени играчки, и мо...Как се роди идеята за TinToys?
След като бяхме решили да започнем някакъв бизнес, един приятел ми показа каталог с ламаринени играчки, и моментално решихме, че това е нещо, с което бихме се занимавали с огромно удоволствие.

Трудно ли беше да намерите производители на тенекиени играчки?
Не, понеже нашите партньори в Испания са от малкото останали в света специализирани в ламаринените играчки и асортимента им е огромен.

Има ли играчка, която много искате да имате при вас, но е трудна за откриване?
Понеже работим с реплики, имаме всичко, което искаме.

Знаем, че повечето играчки са реплики на стари такива. Има ли интересна история около оригиналните производители или отделна играчка?
Най-сложните механични модели са били проектирани и изработени от японският майстор на име Хисашиге Танака, който е живял от 1799 до 1881 г. Сред тях са модели, които са сервирали чай, пускали са стрели и са можели да пишат.

В края на 19 век японските фабрики започват да произвеждат по-евтина и по-проста версия на немските играчки и до края на Първата световна война, вече заемат дял от пазара, оставяйки далеч зад себе Германия.

Като средство за възстановяване на японската икономика след Втората световна война, много продукти, които преди това са били направени в САЩ, са били изпратени отвъд океана, за да бъдат произведени в Япония. Вносителите на играчки в САЩ след това внасят японски играчки, които да продават на американски клиенти. До средата на 1950-та година, вече е един от най-големите производители на играчки в света.

Думата "робот" е използванa за първи път от чешкия автор Карел Чапек през 1921. Тя произлиза от чешката дума "robota", което означава "работа" или "труд", на английски: “work” or “labor”. Lilliput Robot е първия тенекиен робот направен в Япония. Експерти смятат, че той е направен за първи път в следвоенна Япония около средата на 40-те години.
Подобно на оригиналния Лилипут Робот има на гърба си ключ за спиране и пускане, и използва игли под краката си, за да се движи.

Тези играчки определено са много различни от масово разпространените. Какви хора пазаруват от магазина ви?
Хората, пазаруващи при нас са всякакви. Най-вече родители, водени от носталгия по детските си години, също така и тийнейджъри търсещи нещо по-различно. Чужденците също много се радват, когато се натъкнат на нашия магазин и се чувстват прекрасно при нас.

Как реагират клиентите ви, когато открият нещо, което е спомен от детството им?
Най-често чуваните реплики са: А, аз имах такава жаба (петел, количка, и т.н.). Това е същото като онова от детството ми. Радваме се, че събуждаме много красиви спомени и приятни чувства.

Какво бихте препоръчали на човек, който влиза за първи път в магазина ви?
Зависи от човека. Естествено за момчетата (малки или пораснали) препоръчваме колички, влакове и самолети, а за момичетата музикални кутии и животинчета.

Какво най-често се купува? 

Изключителен хит са латерните, особено в комбинация с кутийка (местно производство) за подарък. Също така декоративните лампички са много търсени.

А кои са вашите любими играчки?
Количките с педали. Страхотни форми и детайли, а също така и голямото разнообразие от роботи, които предлагаме в магазина.


Защо хората трябва да купят от вашите играчки, а не от най-разпространените?
В нашите играчки има дух, който при масовката липсва. Те могат да съживят спомените от детството, които те изпращат назад във времето.

0 comments