Phone-ography: Най-любими приложения за снимане

Здравейте, читатели на Стари Градски! Софи е на линия :) С тъга в душата осъзнах, че все още не съм писала нищо за фотография в този блог. ...Здравейте, читатели на Стари Градски! Софи е на линия :) С тъга в душата осъзнах, че все още не съм писала нищо за фотография в този блог. И поради тази причина - ето и първият пост на тази тема! :)

Днес ще ви запозная с основните приложения, които използвам на телефона си, за да обработвам снимки. Достигнах до тях с близо 2 години research, защото писмената ми дипломната работа в НАТФИЗ беше именно на тази тема. Изпробвала съм, и продължавам да тествам, почти всички фотографски приложения, които излизат за iPhone. С течение на времето се убедих, че именно тези няколко, които ще последват, са най-най-доброто, което един професионален фотограф може да иска от телефона си :))) Надявам се този пост да ви хареса.Започвам ето с това бижу - ако не сте запознати с app-a Afterlight, побързайте да поправите тази грешка :))) Имам това приложение още от деня, в който се появи в app store-a на Apple и съм много доволна. Afterlight позволява много голяма свобода при обработката на изображението. Има няколко менюта, в които са комбинирани инструменти подобни на тези във Photoshop, филтри, засветки, рамки... общо взето каквото се сетите! :))) За разлика от Instagram филтрите на Afterlight могат да бъдат комбинирани един с друг посредством функцията Fusion, която е сравнително нова. Само - внимавайте да не стане много манджа с грозде положението :)))
Любими от този app са ми черно-белите филтри - много по-хубави са от всички останали, които съм използвала. Засветките, които имитират осветен фотографски филм също са хубави и могат да бъдат комбинирани едни с други, но внимавайте, защото ако не се направи с финес винаги си личи, че е изкуствено :))) Но най-важното - това приложение не ограничава формата на кадъра в квадрат, както прави Instagram. Именно него използвам когато съм заснела вертикален или хоризонтален кадър, който искам да оставя така, но трябва да влезне в квадрат.

Ето и няколко снимки, които съм направила с Afterlight:Преминавам нататък със следващото приложение, а именно EyeEm.Да си призная честно, това приложение не го използвам толкова често. Когато започнаха да се появяват по-добри алтернативи EyeEm много бързо го изоставих, защото е доста ограничено откъм избор. Единствената причина, поради която все още го държа, е един филтър. Само един единствен филтър. С него снимам една фотографска поредица в къщата на баба ми, която все още не съм завършила.

Проектът се казва "От шкафа на баба" и можете да видите част от него тук.

Можете да го изпробвате. Принципно рекламират приложението като "най-добрата алтернатива на Instagram", но мисля че е доста спорно. Иначе е на абсолютно същия принцип - снимаш, слагаш филтър, качваш, започват да валят лайкове.

Ето и няколко снимки, заснети от мен с EyeEm:
На трето място, просто ей така за разкош, все пак ще сложа и Instagram :))
Безспорното предимство на това приложение пред всички останали е, че то е една мини вселена! Според последни статистически проучвания в САЩ Instagram е най-популярната социална мрежа сред хора от 14-25 годишна възраст. По-популярен е и от Facebook :))) А да не говорим колко awsome неща има в Instagram!!! Ако не сте запознати с историята на приложението, въздействието, което е имало върху фотографията, и артисти, които работят само с него, задължително се разровете! :) Ако не ви се рови, а все пак ви е интересно - мога да направя един пост само за това тук.. ако вие кажете ;))) Изключително съм доволна, че най-накрая направиха разширено меню за обработка на снимките! И ако върнат и вариантите за избиране на формат на кадъра ще съм още по-доволна :)

Снимки, направени с Instagram, може да видите в началото на всеки месец, когато правя InstaMonth на предния :)))

Най-хубавото съм запазила за края на поста. Представям ви майката на всички приложения за снимане, а именно Hipstamatic!
Това е едно от първите приложения за снимане от зората на app-остроенето :))) Това е и най-скъпото приложение, което имам, но повярвайте ми - заслужава си всеки един цент. Hipstamatic е приложението, което най-много се доближава до снимането на фотографски филм. Снима само в квадратен формат, а филтрите.. получавате от комбинация на обектив и софтуерен фотографски филм. И най-важното - не можете да видите как изглежда комбинацията ви докато не направите снимката :)))) Точно като на фотографски филм. Дори и дизайнът имитира ретро камера.

Да предупредя - ако решите да си купувате това приложение.. то идва с много, много малко функции. Всичко останало се купува допълнително, но добрата новина е, че всеки месец има намаления на пакети с филми и обективи. Това е и единственото приложение, за което някога съм давала пари съвсем съзнателно и умишлено. Качеството на изображението е жестоко, филтрите са почти точна имитация на истински съществуващи ефекти и фотографски филми. Но най-важното - това е най-доброто приложение, ако искате да правите кадри с двойна експонация. Снимки направени с него съм вадила за изложбени копия в размер 35х35 сантиметра и качеството винаги е било перфектно. Горещо препоръчвам!

Ето и няколко снимки направени с Hipstamatic:

Това бяха моите четири най-любими и най-често използвани фотографски приложения. Надявам се да съм била полезна и да ви е било интересно.

За финал - единственото важно нещо е кой снима, а не с какво снима :))) Ако вие имате поглед и усет ще постигнете едни и същи резултати и с професионална камера, и с телефона си.

До скоро!

5 comments

 1. Страхотен пост! Много бих искала да видя повече по темата за Instagram. Това е моето любимо приложение и общо взето ползвам само него за снимки :)

  ОтговорИзтриване
 2. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Супер, очакваме поста за Instagram с интерес :))

   Изтриване
 3. Силно препоръчвам и VSCO, страхотен софтуер със страхотни възможности не само откъм филтри, а и като обикновена обработка. :)

  ОтговорИзтриване
 4. прекрасно постче много полезно

  ОтговорИзтриване