The Smugglers Collective

Здравейте, читатели на Стари Градски! Днес ни гостуват две градски момчета със страхотни идеи и vintage вкус. Вече седем години организират...

Здравейте, читатели на Стари Градски! Днес ни гостуват две градски момчета със страхотни идеи и vintage вкус. Вече седем години организират тематични партита с много swing музика. С удоволствие ви представяме The Smugglers Collective, с които си поговорихме за летните им планове, vintage културата и swing музика.Представете се на читателите на Стари Градски:
Ние сме Павел и Митко, известни също така като The Smugglers Collective. От 7 години се занимаваме с организиране на тематични събития с винтидж насоченост, партита, бурлеска спектакли, концерти, градински пикници и други. От почти година имаме и наше си място - Smuggler's Diner! Автентичен американски дайнър в сърцето на София.

Как се роди идеята за The Smugglers Collective?
През 2008, след като завършихме образованието си във Франция, се върнахме по един или друг повод в България. Вече бяхме започнали да организираме партита там и като се видяхме отново тук, решихме да пробваме да направим едни и да видим какво ще се случи. И ето ни тук, сега, 7 години по-късно, с над 200 събития зад гърба ни!

Откъде е тази огромна любов към американската култура, визия, вкус и музика?
Още във Франция се зароди интересът ни към американската винтидж култура. Покрай хора със сродни интереси, колекционери на музика, дрехи, коли, се запалвахме все повече и повече. Почуствахме и визията и музиката от 20те, 40те и 50те много близки до нас самите и нещата се напаснаха.Как избрахте името си?
Искахме да е нещо запомнящо се, да има препратка към епохата, която искаме да вдъхнем на хората, да се разбира, че сме колектив и да звучи яко! И ето The Smugglers Collective. Вече дали е запомнящо се е под въпрос...хората имат най-различни интерпретации на името ни!

Повлия ли swing музиката на стила ви на обличане?
Повлия ни дотам, че без проблем носим вратовръзки, папионки, шапки с периферия или two-tone wingtip обувки в ежедневието си!

Как се обличате вкъщи?
С вкус!Събитията, които правите, са комбинация от много неща - жестока американска музика, vintage dresscode и обстановка, както и тематични базари. Как решихте да организирате точно такива събития?
За нас едно парти не е само хубава музика, добър алкохол и свежи хора, събрани на едно място. За да се получи наистина запомнящо се събитие е нужна и страхотна атмосфера, към която гостите могат да се почувстват съпричастни, да влязат напълно във филма, да се облекат за повода и да се пренесат наистина на друго място. Искахме да вкараме всичките ни любими неща в едно събитие и се получи! И така започнахме да развиваме темата!На 7 юни ще се състои Vintage Garden Party организирано от вас. Разкажете ни повече за него и какво да очакваме тази година?
Тази неделя откриваме третия сезон на Vintage Garden Party-тата. От 2013 насам всяко лято сме в парка зад Библиотеката, в Once Upon a Time...Biblioteka, където организираме целодневен винтидж пикник, с много музика, танци, игри, хубави коктейли, Vintage Boudoir, както и традиционния базар. Тази година ще има от всички тези неща, но в повече! Хората наистина харесват тези събития и ще се постараем да останат доволни и през този сезон.

Кой ще вземе участие в базара? Завършихте ли селекцията?
В базара по традиция взимат участие някои от най-популярните родни винтидж брандове за дрехи, аксесоари, бижута и т.н. Тази година ще включим и някои по-нестандартни марки, като Black Sea Skate Co, Goloka, Stinky Socks и други. Ще има щанд с мебели, детски кукли, книжарница (Elephant Book Store) и много други интересни неща. Когато това интервю излезе, селекцията ще е завършена.Обикновено по ваши събития има специален тематичен будоар. Ще могат ли и тази година дамите да се радват на vintage преобразяване?
Разбира се, Vintage Boudoir-ът е неразделна част от нашите събития. Предлагаме тематични прически и грим вдъхновен от епохата.

Когато започнахте да организирате тези събития swing музиката не беше особено популярна в България. Имали ли сте някога съмнения в това, което правите?
Когато започнахме да организираме събития, ако човек напишеше "swing в София" в Google, излизаха съвсем различни неща! От самото начало тръгнахме с див ентусиазъм и желание да се развиваме, затова е нямало място за съмнения. А и знаехме, че предлагаме на публиката нещо интересно, ново и качествено. От тогава всичко се разви страшно много, зароди се истинска суинг сцена в България, с лайв банди, танцови школи, фестивали, уъркшопи и т.н.

Какво следва за The Smugglers Collective?
Следва едно много натоварено лято, както и нови и големи планове за есента. Не искаме да тъпчем на едно място и постоянно мислим нови концепции за събития, търсим интересни места или артисти, с които да работим. Постепенно разширяваме и музикалния си репортоар, така че на различни наши събития ще можете да чуете различна селекция. През лятото ще сме в парка зад Библиотеката, както и в Маймунарника с Twist & Shout партитата ни. На есен очаквайте нещо невиждано досега!Как се роди идеята за Smuggler's Diner?
От години насам обмисляме идеята за собствено заведение. Постепенно се избистри визията за ресторант, традиционен американски дайнър, със страхотна храна, с добра селекция от напитки, автентична атмосфера и разбира се, любимата ни музика.

Вашият ресторант е единствен по рода си - и като интериор, и като меню. Трудно ли беше да постигнете този класически американски стил при обзавеждането?
Все пак се намираме в България и всичко, свързано с 30те, 40те или 50те години в Щатите е или невъзможно или адски скъпо за намиране. Наложи се да изработим част от мебелите по наш модел, други поръчвахме от чужбина, търсихме в антикварни магазини, битаци, но с късмет и търпение стигнахме до крайния резултат. Много сме доволни как се получи!

Като човек изпробвал почти цялото ви меню, всеки път се изумявам от автентичния американски вкус. Трудно ли беше да изготвите менюто и да откриете подходящите рецепти?
Благодарим за комплимента. Трудната част беше да намерим баланса в менюто и да го запазим кратко. Бъдейки Diner, а не Burger joint, се стараем да не наблягаме само на бургерите, затова предлагаме и неща като BBQ ребра, пилешки крилца, Breakfast menu, разнообразни салати или сандвичи. През годините събирахме доста рецепти, впечатления и идеи и самото меню се построи много бързо. А и постоянно го подобряваме.

Какво е най-любимото нещо на всеки от вас от Smuggler's Diner и какво бихте препоръчали на клиенти, които влизат за първи път?
Павел: Най-любимият ми предмет в ресторанта е светещия надпис DINER на една от стените. Много държах на обемни букви с крушки и се получи страхотно. От менюто ни, на всеки, който ни посети за пръв път и иска да опита нещо интересно, препоръчвам две неща, Pulled Pork Sandwick и Elvis Sandwich
Митко: Любимото ми нещо в "Smuggler's Diner" извън менюто е червения диван. От менюто бих препоръчал всичко , но нещата който лично консумирам най-много са Bacon Cheeseburger и Бъфало крилца.

0 comments