ДОМ ПОД НАЕМ, стъпка едно: Търся си квартира

Реших да подготвя няколко поста за това как можеш да се сдобиеш с читава квартира и да я превърнеш в уютен дом без да харчиш купища пари ил...Реших да подготвя няколко поста за това как можеш да се сдобиеш с читава квартира и да я превърнеш в уютен дом без да харчиш купища пари или да ядосаш собственика. Самата аз съм от София и този процес би трябвало да ми е чужд, но всъщност аз съм един вид сериен наемател. Огледите на заведения, магазини и апартаменти са мое странно хоби :))) А интериорните размисли - огромно удоволствие. В началото мислех да събера всичките си съвети в една публикация, но се оказа твърде дълга. Затова, ще подготвя поредица, която ще се радвам да е от полза. Започвам с търсенето на самата квартира... Надявайки се да сте все още на този етап.


Първото нещо, което трябва да направите когато търсите апартамент, е да сте абсолютно наясно какъв и къде трябва да е той. Задайте точните параметри в сайтовете за имоти и запишете/отбележете всички обяви, които НАИСТИНА ви харесват.


Започнете да се обаждате на съответните брокери. Въоръжете се с лист и химикалка. Когато се свържете, попитайте всичко, което ви интересува - ТЕЦ, асансьор, тераса, може ли с куче, състояние на имота. Ако всичко звучи, добре си запишете час за оглед. Информацията около съответния апартамент нанесете на листа - час, ден, адрес, име на брокера, телефон на брокера, за кой апартамент става въпрос, цена.


Когато огледите са вече факт, внимателно оглеждайте всичко. Освен дали има мухъл, теч, нова или стара дограма, помислете, че това ще е евентуалният квартал, в който ще живеете. Удобен ли ви е транспортът, паркирането, има ли от къде да пазарувате, харесва ли ви гледката през прозореца, чист ли е входът. Внимателно разгледайте пода и банята, устройват ли ви, това са неща, които трудно се променят. Има ли място, където да простирате, да държите прахосмукачката си, големите куфари. Надеждна ли е външната врата. Има ли всички уреди, от които имате нужда, печка, хладилник, пералня... Санирана ли кооперацията. Влиза ли достатъчно светлина през деня, твърде шумно ли ще е през нощта.


Ако самият брокер ви се струва читав и имате желание да работите с него, задължително му споделете всички малки и големи подробности около чувствата, които сте изпитали по време на огледа - не харесах плочките в банята, това е холът, който си представях, цената ми е висока и т.н. По този начин той ще разбере точно какво искате. Поискайте от него да ви изпрати по мейл и други предложения.


Когато намерите апартамента, който ви устройва, попитайте собственика или брокера си до колко можете да правите промени вътре. Разрешено ли е боядисването, разместването, може ли да махнат огромния шкаф, който заема половината спалня... примерно :))) Изберете апартамент, в който можете да правите ПОВЕЧЕ промени.

Винаги говорете за цената, която ви устройва. Цените, които са дадени в обявите са тези, които собствениците се надяват да получат. Това не значи, че реалната цена на имота е толкова. Винаги настоявайте за гратисен период, ако жилището е в лошо състояние и мислите да правите промени или ремонти.

Четете внимателно договорите си :)) Добре дошли в новия си дом!


В следващия пост очаквайте първи стъпки в създаването на уютен дом или как да преобразим хола си. Ако имате въпроси или коментари, пишете ни на лични във facebook или като коментар под публикацията.


До скоро!

4 comments

  1. Страхотна публикация! Ще си търся квартира и няма да повтарям грешките с предишната, в която живях... Тези публикации ще помогнат, много добра идея, Ади :)

    ОтговорИзтриване
  2. Миналата година когато си търсих квартира в София - цялото търсене, огледи и разправия сега ми се струва като кошмар. Много е трудно да се намери добра квартира за парите, които можеш да дадеш и условията да са добри. Идеята ви за поредицата от статии много ми харесва. Ще я следя с удоволствие :*

    ОтговорИзтриване