Градски: Жоро

Представи се на читателите на блог Стари Градски: Жоро съм, по документи Георги. Занимавам се с реклама и визуални изкувства. Има хора, кои...Представи се на читателите на блог Стари Градски:
Жоро съм, по документи Георги. Занимавам се с реклама и визуални изкувства.

Има хора, които просто правят нещата с вкус. За мен те не са много, но ти си един от тези, на които имам пълно доверие, когато говорим за графичен дизайн, снимки, концепция. Как се инспирираш, когато работиш? Разглеждаш ли чужди работи или ти идва от вътре?
Инспирирам се от преживяни и видяни неща. Мисля, че се дължи на впечатлителната визуална памет. Като малък съм го обяснавал пред майка си "вижда го вътре в очите". Разглеждам много чужди работи, но по-скоро с цел да не ги повторя. До момента не съм направил нещо невиждано, което ме стимулира да го търся.От колко време се занимаваш с тези неща? Как започна?
От 10 години с графичен дизайн, а със смислено рисуване от 1999 год. Първи опити още като дете с пастелите на една улична художничка от Несебър, бяха ми подарени след като ми направи портрет. Бях примерно на 4 годинки.

В момента къде работиш?
DDB Sofia.

Как се чувстваш там? По какво работите тези дни?
Като у дома си. Понякога е напрегнато и усещам как рекламния бизнес ме предразполага да съм лабилен на малки и несъществени незгоди. Но си заслужава. Работим по това да променяме пейзажа, засега не ни се получава.

За какво мислиш, докато вървиш към работа сутрин?
За работа, музика и за зимата, но предимно за работа.

А когато се връщаш?
Какво ще вечерям.Какви неща ти правят впечатление по улицата?
Хората които срещам. Изглеждаме доста нацупен народ и зимата носим много черно. Уличните кучета. Има доста луди глави.

В дома ти има диван, на който се твърди, че е седяла Мадона. На него ли предпочиташ да си или навън?
Навън ми е по-хубаво. Но често се налага да съм вкъщи и да правя "дизайн нещо си" пред компютъра. Така съм си постлал и не съжалявам за което.

Какъв човек си?
Зодия лъв. Ще цитирам Wikipedia за да ме разберате: Алфред Хичкок, Антонио Бандерас, Велко Кънев, Глен Хюз, Едуард Нортън, Кени Роджърс, Коко Шанел, Слободан Милошевич, Стенли Кубрик, Трифон Иванов, Уди Харелсън, Уго Чавес, Фидел Кастро, Юсейн Болт, Луи дьо Фюнес, Жан Рено, Лорънс Фишбърн, Васил Божков, Илия Бешков, Слаш. Със сигурност не се късам от групичката като темперамент и със сигурност не се харесвам на всички с това, което съм. С две думи - обичам да правя всичко сам, защото вярвам в личните си убеждения.Променили се с времето?
Промених се и физически и духом. Обогатявам се всеки ден с нови и страхотни идеи, което ми го предоставя средата в която съм. И в същото време отпадам физически поради мързела си.

Кое те промени най-много?
Любовта през годините.

За хора, като теб не винаги е лесно в България. Тук ли мислиш да останеш?
Това, че не е лесно, го прави интересно. Моментът, в който приятел ти звънне и каже "Ей искам да започна нещо ново, хайде да се включиш", може би това ме крепи да продължавам да съм тук. Тук има много по-голям смисъл да направиш нещо различно, защото борбата е да промениш мисленето на потребителя в дадена насока.Всъщност на какво мнение си, че тук си един от малкото, които предлагат този вкус и виждане и би бил търсен или напротив, тук никой не търси подобни идеи?
Вече не съм един от малкото, по-скоро един от многото. Прогерсията в последните 4 години в сферата на графичния дизайн е добра. Въпрос на време е да разберем, че "голям надпис НОВО с червени букви и бял контур" мирише на китайска пластмаса. Аз се боря всеки ден по-бързо да извървим този път "към по-стилно" и има хора които ме подкрепят в каузата. "ШЕВИЦА" е стахотен пример какво е да си държиш на културното наследство без да си подвластен на обществения стандарт за "народно" и аз заставам зад проекта с две високо вдигнати ръце.

Къде се виждаш след 20 години? С какво се занимаваш там където си?
Някъде на почивка, примерно в Португалия, и съм теглил майната на всичката реклама и ще карам сърф. Или ще съм в офиса и ще работя по-поредния порект до 3 сутринта. Според мен хората, които много работят трудно се късат от тази рутина, така че по-реалистично е да вярвам във второто.

Фотографии на Жоро Панчев можеш да разгледаш тук.снимки: София Крачанова

1 comments

  1. Страхотно интервю, беше ми много интересно и приятно да го прочета, очаквам следващото с интерес, любими мои <3

    ОтговорИзтриване