Ангел и Благо за парчето нa Дед Star - Chillin'

Представете се на на читателите на блог Стари Градски. А: Ангел Иванов Каспарянов, артист, мечтател, бранд мениджър. Б: Аз съм Благо, ...Представете се на на читателите на блог Стари Градски.
А: Ангел Иванов Каспарянов, артист, мечтател, бранд мениджър.

Б: Аз съм Благо, вокал и китарист на група Hayes & Y, на 23 години, от София.

Всеки от вас има група зад гърба си – Ангел е вокал на добре познатите Sepuko 6, а Благо на Hayes & Y. Как решихте да работите заедно?
A: Дед Star e проект, който движа от малко повече от година и половина и за мен е важно в него да влязат артисти, чиято специфичност на пеене или свирене би паснала на генералната посока – експеримент, в основата на който стои повече акустика, миксирана с интересни звуци и бийтове. Гласът на Благо е много богат на нюанси, притежава интересен хрип и след като се убедих в тези му качества по време на няколко лайва на Hayes & Y реших да се свържа с него и да му предложа да участва.

Chillin' е първото ви съвместно парче. Как протече работният процес по създаването му, записите, заснемането на видеото? Искаме да знаем всичко?

Б: Когато Ангел ме покани аз приех без дори да съм чувал песента. Бях слушал първото парче на Дед Star и бях убеден, че и второто ще ми хареса много. След това работихме известно време по парчето и го записахме в Пловдив. За мен процесът беше изключително приятен.

Ангел, какво се случва със Sepuko 6? Дед Star ли е новото ти музикално аз или едното не пречи на другото?
А: Дед Star e старо мое музикално аз, което никога не съм губил. То е различно от всичко, което съм правил със Sepuko 6 и винаги съм искал да следвам. Сега имам тази възможност, защото бандата е в пауза за неопределен период от време и съм се концентрирал главно върху новите си парчета. Като музика – двата проекта не си пречат – напротив - по някакъв начин се допълват. Но като процеси е трудно да се съчетават, особено ако освен с музика трябва да се занимаваш и с други неща, за да живееш в България.Всъщност къде се чувстваш повече себе си?
А: И в двата проекта. Може би сега не бих се върнал към определени парчета на Sepuko 6, защото те са си останали в онова време, но със сигурност бих продължил да се търся и в Дед Star, защото всичко се променя, а с това и аз като личност, която преживява различни събития, моменти, емоции... В този смисъл няма място, в което да се чувстваш повече или по-малко себе си. По-скоро има такива моменти. Сега имам повече свобода и отговорност към крайния продукт – как да звучи всеки един детайл, как да бъде изградено парчето, какво да бъде настроението и т.н.

А от колко време си на тази вълна? С възрастта и времето ли идва Chillin’?
А: На Дед Star вълната съм от години. Смятам, че всеки артист следва да подчини музиката на духа си. На това колко млад или стар и свободен го усеща. Балансът за мен е в това да няма разминаване между послание и излъчване. Трябва да си наясно, че ако си на 40 или 50 най-малкото света на 20 годишните активни, няма да ти е толкова познат, вероятно и интересен, за да можеш да бъдеш убедителен за тях. За да може те да те консумират извън модата и заради ценността на посланието ти. Така че Chillin' идва с усещането за вътрешна потребност и баланс, в това да се развиваш като музикант в даден момент от живота ти, а не сляпо да следваш обещание, което вътрешно си дал като тийнейджър и продължаваш да следваш, за да не разочароваш, повярвалите в него към онзи момент. Всичко се променя и в това е смисъла.Кой е артистът, който те инспирира в момента? И има ли такъв, който те е „водил“ през целия ти музикален живот?
А: Не са един или двама. В момента черпя вдъхновение, като звук и идеи от бандите от последните няколко години – да кажем 4-5 сравнително нови или по-стари – Tame Impala, Fink, Nothing but Thieves, Joni Fiasko aka Здраво Гулов с последния си проект Ultra Grand Supreme. Има такива,които са ме водили през целия ми съзнателен музикален живот – Робърт Плант и Боуи.

Благо, ти си вокал на една от най-обещаващите млади български групи в момента. Чувстваш ли се така?
Б: Чувствам, че все повече хора харесват групата и получаваме признание за работата си. Благодаря за определението, надявам се да го оправдаем.

Какво ви спира в България да сте там и такива каквито искате?
Б: Нищо не ни спира, нямам намерение да се оплаквам. На всички е ясно, че пазарът тук е малък и ограничен, но има много готини хора и ние много обичаме да свирим на софийската сцена.

Правите ли компромис с музиката си, за да постигнете нещо тук?
Б: Засега не сме правили и нямаме намерение да правим. Дори бих казал, че стана обратното – вече тотално отказваме да свирим кавъри, ако можем да запълним сета, който се иска от нас, с авторските ни песни. В това отношение, и на този етап, не сме готови на компромиси.Какво са искали от вас, за да ви „подадат ръка“?
Б: Според мен е нормално като имаш професионални отношения с някого да сте си взаимно полезни. Вече колко ще дадеш ти си е личен избор.

Съвсем скоро се върнахте от турне във Великобритания. Разкажи ни малко повече за него. Как ви се случи? Кой го организира? Какво се случи там? Има ли смисъл от излизането на български групи навън?
Б: Всичко организирахме сами, 6 поредни вечери свирехме в английски пъбове и клубове. За нас беше цел и амбиция да излезем навън и най-ценното за нас от това турне беше опитът, който придобихме. Завързахме и хубави контакти и се надявам скоро да имаме възможност пак да свирим навън.Знам, че ви въртят по няколко чужди радиа, разкажи ни и за това?
Б: Песните ни са завъртяни по доста английски радиа, както и 2 американски. Скоро ще теглим чертата и ще можем да знаем точната бройка на английските радиа, но са десетки. Разбира се локални и малки станции и предавания, но трябва да се почне отнякъде.

По български въртят ли ви :))

Б:
Засега само по Z-Rock. Надявам се това да се промени скоро.

Тук ли ще останат Hayes & Y?
Б: Вероятно не. Бихме искали да си опитаме късмета навън, но предстои да видим как и кога точно ще се случи това.

Къде можем да видим скоро?
А: На Seattle Night, na 22ри май в Sofia Live Club.

Б: На 22ри май ще съм гост вокал на Seattle Night в Sofia Live Club, а на 21ви юни ще свирим с Hayes & Y на Wrong Fest във Войнeговци.

0 comments