Капачките на Лидия

Аксесоарите, които създава са жизнени и ярки. Такава е и самата тя. Днес ще ви запознаем с Лидия. Представи се на читателите на блог Стари...

Аксесоарите, които създава са жизнени и ярки. Такава е и самата тя. Днес ще ви запознаем с Лидия.Представи се на читателите на блог Стари Градски:
Здравейте, аз съм Лидия и съм единият от основателите и дизайнерът в Kapaczka Collective

Запознах се с теб преди няколко месеца, когато ни показа твоите уникални бижута. Признавам, в началото бях малко резервирана, защото пазарът ни сякаш е претрупан с еко, природосъобразни и рециклирани аксесоари и за мен това спря да е интересно много отдавна... До момента, в който не видях твоите капачки. Разкажи ни за тях, как се роди идеята?
Първите капачки се родиха на морето, с три мои любими сирени и бири бургаско, които в последствие увековечих на ушите ни, като спомен за чудните ни моменти.Веднъж ми разказа, че в началото си била малко разпиляна в идеите си, докато един ден си решила да се концентрираш само върху капачките. Как реши те да са твоите „специални“?

До преди създаването на Каpaczka Collective, правех бижута пак предимно от смятани за непотребни в ежедневието ни или изцяло естествени материали, доста изтрещели бижута и може би прекалено различни едни от други. Още тогава работех с капачки, тъй като самият им дизайн много ми харесва-доста грънч . Реших да се насоча главно към тях и да развия целият им възможен потенциал, който преоткривам с всеки изминал ден. В създаването им участват и много важни за мен хора, като някои ми помагат душевно, други с техника, а в изработката сме двама, затова е и Collective. Точно в тази насока е създаден и бранда, тъй като за всичко, което правим трябва да има отбор. Иска ни се всички да сме доста по-загрижен отбор за природата.Освен, че имат уникални окраски, знам, че са хипоалергенни. Как ги обработваш?
Всяко едно бижу направено от капачка минава през термична обработка и дезинфекция. Гръбчето му е изолирано с корк и са със сребърни накрайници-щифчета за обеците и халки за пръстените. След завършването им ги запечатвам със смола.

Сега обаче ни показа нови аксесоари. Все пак не успяваш да подтиснеш идеи си. Каква историята на вълнените чанти?

Много мечтаех да създам моя раница, както и удобна чанта за колело, която да се преобразува в дамска чанта. Въпрос на време беше и това да се случи, държах да са необикновени и многофункционални. Използвах максимално естествени материали, като дърво и 100% вълна, а капачките си присъстват неотлъчно. Мисля тепърва да се вихря в тази насока, определено вдъхновението е голямо . Първите 8 са готови, като раницата е мултифункционална и става на чанта в два варианта. По-малките чанти са много удобни и леки и имат опцията да се поставят и на кормилото на колелото.Колко често носиш твои аксесоари?
Доста често.

Какво те инспирира?
Природата и крещящото ми желание да се спре нейното замърсяване с ненужни стоки, чиито омагьосан цикъл на свръх-производство и изхвърляне я тровят жестоко.По кое време на денонощието работиш? Как изглежда твоят работен кът, каква е атмосферата?
Ставам към 8-9 и до 3-4 през нощта, често и посрещам изгрева :)) Бюрото ми е изработено специално от съставните части на старият ми гардероб, и е страхотно! В процеса на работа е доста претрупано, лека-полека окупирам и цялата стая, та стигам и до терасата... За щастие живея с чудни същества, които обичат работата ми и не ми се сърдят за хаоса :))

От колко време се занимаваш с майсторене на разни неща?
Активно от около 3 години.

Как подбираш дрехите си? Кое на първо място, аксесоарите или те?
Зависи кое ме е вдъхновило първо за деня и по него сглабям останалата част.

Разглеждаш ли хората около теб, мислиш ли на кой какво бижу би му отивало?
По-скоро, ако забележа определен аутфит, си мисля какви капачки биха го допълнили :))

Правила ли си бижу мислейки си за някой конкретен човек, какво се получи на финала?
Да, скоро направих ръкавели за един приятел фризьор, които се получиха доста яки. Олицетворяват страстта му към професията. Като ръкавели, капачките стоят жестоко.Живяла си в чужбина. Донесе ли си идеи от там, върна ли се по-различна?
Да, живях в Германия известно време и се върнах доста вдъхновена от отношението им към природата и боклука, който създават. Обществото е възпитано да пази и цени това, което има. Всъщност точно там се конкретизирах в Кapaczka Collective и създаването единствено на ‘’природооблагородяващ” дизайн.

С какво друго се занимаваш?
В момента съм изцяло посветена в проекта “Kapaczka Collective”.Има един въпрос, който задаваме на всеки, но този път ще е по-различен : Кой е любимият ти аксесоар?
Часовник от важен за мен човек.

Колко често го носиш?
В по-важни моменти, пазя си го :))

Къде можем да те намерим и да разгледаме уникалните ти творения?

Tози уикенд на 8,9 и 10 май, ще се проведе базар на изкуствата в НДК, ще съм в централното фойе. Също така в сайта на Kapaczka , както и в книжарница Гринуч на Витошка 37.

С какво си облечена?
Гащеризон - шит от приятелка Чанти - Kapaczka Collective Koлие - Кapaczka Collective Kецове - Nike Air Force 1


обеци Fly Agaric

обеци Owl

обеци The Contrast

обеци The Two Dalmatians

Всички останали продукти на Kapaczka Collective, можете да откриете тук.снимки: София Крачанова

0 comments