Откритията на една бременна

Дълго чакано, набързо решено, планувано или неочаквано със съпруга ми сме ужасно щастливи, че сравнително скоро ще посрещнем нашето първо б...

Дълго чакано, набързо решено, планувано или неочаквано със съпруга ми сме ужасно щастливи, че сравнително скоро ще посрещнем нашето първо бебе. Аз никога не съм била от момичетата, които цял живот са си представяли сватбения ден или са мечтали максимално бързо да станат майки. Честно казано това ми се вижда толкова абсурдно, че дори не вярвам наистина да има такива. Тези две неща никога не са ми били фикс идея, до момента, в който "не ми дойде времето" :)) След като получих годежния си пръстен моментално започнах да планирам най-вълшебната сватба на света и докато тя не се случи, точно както си я представях, не оставих кумата си да диша. Сега, няколко години след съответната, съвсем като по книга, сме в очакване на нашето бебе и аз бих се радвала да споделя няколко дребни неща с другите чакащи, плануващи или любопитни мацки.В рамките на почти шест месеца осъзнах, че бременността е създадена за мен :)) Като цяло се чувствам прекрасно и дори се натъжавам, че скоро това ще свърши. Може би звучи странно, но наистина за мен този период се оказа ужасно вълнуващ и всяка една физическа промяна посрещнах с адски интерес. Настроението ми е в пъти по-добро сравнение с абсурдните настроения, в които принципно изпадам стандартно веднъж в месеца и общо взето в това отношение се чувствам, като един човек... преди бях поне трима. Килограмите ми са ОК, лакомията ми е не по-различна от по принцип, дрехи си намирам, прилошаването... хванах му цаката.

Едно от първите неща, които открих за себе си беше, че сега е моментът да спра да правя всичко, което не ми харесва, не ми носи нужното удоволствие, изморява ме, изнервя ме или просто не ми се прави. Понякога не вдигам телефона си, не пропускам да кажа, ако нещо не ми допада и съм много по-склонна да търся правда, ако се налага :)) Гледам да се смея, да се разхождам и да се виждам с хора, които истински обичам. Често седя и сама, защото винаги ми е било любимо.

Две. В началото реших, че задължително трябва да се храня ултра, мега, хипер здравословно и задължително да пия много вода. Не става. Дадох си сметка, че по принцип се храня горе-долу така и не е нужно да променям насила хранителните си навици. Освен това се оказа, че не аз казвам какво ще се яде, а този който расте вътре. Благодарение на него изядох над 20 консерви домати на кубчета, част от които в 4:30 сутринта... общо взето в спящо състояние, килограми банани, литри гаспачо (вероятно заради доматите), Cappy Pulpy грейпфрут, Cappy Pulpy портокал... за съжаление няма домат, количества компот от праскови и преди дни закусих със зелена салата в 9:00... беше отвратително. Макар всичко, което изброих, нито веднъж не съм пратила мъжа си до магазина по спешност, нито съм изпадала в истерия, че трябва да изям еди какво си на мига и някак си съм на мнение, че това с хапването на нещо си сега и веднага е леко пресилено. Относно килограмите, не ям за двама и не ям junk food, вярвам, че това е достатъчно, за да остана във форма.

Три. Умората беше по-осезаема в началото. Доспиваше ми се и ми се виждаше абсурдно да отида някъде вечер. Прилошаваше ми често, особено, ако видя или подуша нещо гадно. В един момент се оказа, че повръщането продължава, макар че е минал първият триместър.

съвет : Възможно е да ви прилошава от витамините, които пиете (ако пиете). Аз пиех Prenatal, след като ги спрях за два дни, спря и да ми става лошо. Замених ги за по-леки - Pregnacare... сега всичко е наред.

Четири. Докторът ми ми забрани да влизам в bg mamma, нямах и намерение. В интерес на истината ми се наложи веднъж, изчетох 37 страница с единствената цел да открия малко информация за нещо, което ме интересуваше, но тези жени имаха съвършено различни проблеми и ако трябва да обобщя те бяха: "Ще ми стане ли нещо, ако не ям шоколадова торта до един час?" ... Не си купих и нито една книга, не търсих нищо в google, но трябва да призная, че бях свидетел на бременността на най-близката си приятелка, която роди съвсем, съвсем скоро и почти нямам въпроси, ако имам питам нея или майка си.

съвет : Ако имате нужда да четете за това какво се случва с вас изтеглете си app за бременни. Ужасно интересно е и освен това е забавно. App-ът, който аз използвам е My Pregnancy.

Пет. Козметика. Още в самота начало, съвсем наясно с това, че още нищо не ми расте замених крема си за тяло с такъв против стрии. Нямах абсолютно никакво намерение да чакам и да рискувам. Така или иначе се мажа с някакви неща, по-добре рано, от колкото късно. Мажа се след баня, от раменете до петите :))

съвет : Изберете възможно най-мазния крем или някой специално за бременни. Аз използвам Palmer's Cocoa Butter Formula / Massage Lotion for Stretch Marks.

Шест. Не съм аз човекът, който трябва да дава съвети за дрехи, защото реално не ходя на работа и никога не съм се съобразявала с офис етикет. Съответно, като се събудя си обличам буквално каквото искам... И все пак, съветвам ви в самото начало да продължите да носите любимите си тесни дрехи, защото скоро това няма да е възможно. От четвъртия месец започнах да се замислям, като застана пред гардероба, но съм твърдо решена, че няма да си позволя да приличам на шатра или на идиот с дрехи, на които има инфантилни картинки.

съвет : Това, което мога да препоръчам от краткия си опит е H&M и колекцията им за бременни, там има огромно количество skinny jeans и да не забравяме, че вече е възможно и пазаруването online.

Седем. Пазете се много. Избягвайте да се виждате с болни, хремави, кихащи и кашлящи хора, не си слагайте сандали на всяка цена, защото за околните ви лятото вече е дошло. И все пак, ако се разболеете, на първо място се обадете на вашия лекар и му кажете какво ви се случва... не експериментирайте с лекарства и не омаловажавайте състоянието си.

Осем. Не на последно място изберете своя доктор още в началото. Нека той да е препоръчан, да го харесвате, да ви изслушва и да разбирате какво ви говори. Питайте го всичко и правете точно каквото ви каже.

И девет за всички, които не са бременни и най-вече за тези, които никога няма да бъдат по видими причини :)) На жената срещу вас и се случва нещо много, много, много голямо, нещо, което не може да се опише с думи и състоянието й в никакъв случай не трябва да бъде подценявано. Престанете да мислите, че всяка нейна реакция, настроение или желание е "заради хормоните", тя е нормален човек в специален момент от живота си. Дръжте се с нея, както сте го правили винаги, но не я оставяйте да носи торбите, куфарите или стол от съседната маса. Допускайте, че е възможно да има моменти, в които не й е ОК и се съобразете. Не мислете, че тя иска да говори единствено и само за бременността си. Ако видите бременна жена на опашката в магазина я пуснете най-отпред, задължително е! Бременните са агресивни, разсеяни, неконтактни или нещо друго, защото не мислят само за себе си, защото са изморени от деня си, който не е минал като вашия, защото са ставали през нощта, защото са притеснени, дали всичко е наред, защото, защото, защото... Аз съм щастлива, но ще изям всеки, който се опитва да ме изкара от зоната ми на комфорт :)))))))снимка : Александър Михайлов за viewsofia.com

5ти месец

Това беше от мен и от последните почти шест месеца. Със сигурност съм пропуснала много неща, някои нарочно, други защото съм забравила. В бременността всяко чудо е за три дни, но наистина е чудо! Няма да се поколебая да напиша втори, трети и четвърти пост по темата, ако има още нещо интересно за разказване и ако видя, че вие имате интерес. Ако сте или сте били в това прекрасно състояние, моля, споделете в коментарите по-долу, какво ви се случва или какви съвети бихте дали.

Благодарности на скоро родилите ми приятелки, които ми предадоха знанията си. Спестихте ми ужасно много време, пари и ненужни опити.

Постът беше подготвен преди да дойдат ужасно горещите дни, затова се чувствам длъжна да добавя : Не забравяйте да мажете лицето си с крем с висока слънцезащита, никой няма нужда от пигментни петна :))

2 comments

  1. Коооолко познато! Все едно аз съм го писала.. :) Като изключим тази част, че бременността е създадена за мен.. :D Много сладко коремче! Леко и бързо раждане пожелавам, когато настъпи момента! <3

    ОтговорИзтриване