Светиците на Стефан Василев

Здравейте, читатели на Стари Градски! Поговорихме си със Стефан Василев , който е автор на един много градски проект, а именно Urban Saints ...

Здравейте, читатели на Стари Градски! Поговорихме си със Стефан Василев, който е автор на един много градски проект, а именно Urban Saints. Със сигурност сте виждали някои от фотографиите му и преди! Ето какво ни разказа той:Представи се на читателите на блог Стари Градски?
Здравейте, аз съм Стефан. Графичен дизайнер съм със забежки към фотография, спорт, музика, нови и интересни контакти.

За нас е изключително интересно да разглеждаме снимките на момичетата от серията ти URBAN SAINTS, правили сме го много пъти. Намираме ги за адски разнообразни, като тип и стил и винаги ни става хубаво от факта, че има толкова много интересни мацки в града ни. Как се роди идеята?

Идеята се роди съвсем импровизирано, по време на една спонтанна фотосесия, която направих с една приятелка и новия ми (и настоящ) фотоапарат. Една снимка стана доста интересна и малко по малко идеята се оформи и разви в серията и лудостта, която представлява сега.

А как избираш момичетата, които снимаш? Има ли нещо, което задължително трябва да притежават?

Да – излъчване. Хаха! Нямам определен критерий за това какво трябва да притежава едно момиче, за да имам желание да снимаме заедно. Избирането е обикновено импровизирано и неорганизиран. Реално няма процес или избор сам по себе си, просто привличане и оттам се появява желание и интерес от моя страна, после малко досаждане на (понякога) непознати момичета и накрая снимка.А защо снимаш само момичета в тази серия? Мислил ли си да включиш и момчета?
Имаше момент в началото, когато серията щеше да е 50/50 с момчета и момичета, но някак си естествено нещата се развиха в това да е накрая само с дамски “герои”. Вероятно е свързано пак с привличане и интерес, не съм се замислял конкретно как да бъде, така се развиха нещата от само себе си.

Колко момичета си снимал вече, всичките ли са на различни места?

Ами снимките са около 120-130, всяко е на различно място, разбира се. Това е следствие от донякъде моя вътрешна лудост, може би е свързано и с работата ми, обичам да имам параметри и стандарти, по които да се движа, да има подредба и схема един вид. Затова и от първите снимки реших, че местата ще са различни всеки път, позите и кадровката ще е подобна всеки път и разни други дреболии.

Казваш ли им как да се обличат, с каква коса или грим да дойдат?

Казвам им, да – да дойдат като себе си... Или по-точно като този свой образ във който се чувстват най-комфортно и най-уютно в кожата си. Няма определен стайлинг, няма дрехи или грим, всяко момиче само избира как да представи себе си.Сподели ни, че в началото не всички са се навивали да се снимат, съществува ли още дама, която искаш да се включи в серията, но не можеш да убедиш?
Ами да, имало е такива моменти, но гледам да не дълбая безмислено и вече много малко време прекарвам в обяснения или убеждаване. Ако няма желание, няма аз да го създам изкуствено, няма как да стане.

Имало ли е случай, в който някое момиче само ти се е предлагало?

И такива случаи е имало, разбира се. С увеличаването на броя на снимките и хората, до които те достигат е имало дота такива желания и запитвания, но пак зависи от това аз какво усещам, опитвам се да го обясня възможно най-коректно за да няма сърдити.

Има ли “ореол”, който много искаш да използваш за снимки, но не можеш и защо?
О, да! Пълно е! Но по логистични или по геометрични причини не мога да ги ползвам. Или са далеч, или високо, или ниско, или някакви други пречки. Технически или географски основно, за щастие успявам да се справя в повечето случаи.

Освен за кръгове, за какво друго се оглеждаш?
Всичко! По-принцип съм такъв човек, който се оглежда много, погледа ми винаги шари някъде около мен, отворен съм винаги за нови и интересни неща. Човек никога не знае къде може да попадне на нещо интересно, на нещо вдъхновяващо или зареждащо. Нещо, някой, все едно какво или кой, възможностите са прекалено много за да не направя аз всичко възможно за да увелича вероятността.

Какво за теб значи urban saint?
Ами като фраза или определение това беше нещо, което произлезе от самите снимки, не съм влагал кой знае какви сериозни или дълбоки мисли в името. Ърбън – в града сме, сейнт – ами ореол има, какво друго да е хахахах... Не съм искал да открия топлата вода или да отвея на някой главата с нечовешкия криейтив подход. Исках да направя нещо красиво и нещо запомнящо се. Не съм религиозен, така че дори това, което аз влагам в думата “светец” едва ли е много по стандартите. Някой който те вдъхновява, който ти дава упора в труден момент, който е важна и неделима част от живота и същността ти. Това за мен е “светец” с няколко думи.

Знаем, че скоро ще стартираш нов проект. Разкажи ни малко повече за него.
Ами, от известно време с приятели се бях захванал да снимам нещо малко по различно, може би даже малко далечно за зрителя от „светици“ и архитектуни ърбън забежки – еротична фотография. Даже може би еротична е малко пресилено, аз го виждам повече като картина, като нещо малко или повече приказно и нереално, нещо нежно и деликатно. С времето се поразвиха нещата, поразместиха се, но желанието и вдъхновението ми си остава. Все още се занимавам с това, снимам при всяка удобна възможност и се надявам да се получава така въздействащо и зареждащо както аз го виждам в моите очи. Последното превъплъщение ще се появи съвсем съвсем скоро и се надявам хората да разпознаят отново моя почерк и моята гледна точка.снимки: София Крачанова и UrbanSaints

0 comments