Бижутата на Даяна Казакова

Днес имаме удовоствието да ви представим бижутата на Даяна Казакова . Талантливата авторка скоро представи първата си авторска колекция биж...

Днес имаме удовоствието да ви представим бижутата на Даяна Казакова. Талантливата авторка скоро представи първата си авторска колекция бижута под името "Различна" и определено сме й почитателки от първия възможен миг :) Изложбата с бижута на Даяна е нещо много повече отколкото звучи. Първата й колекция е комбинация от бижутата, представени от пет много различни момичета, както и текст написан специално за всяка една от мини колекциите. Автор на текстовете е Рене Карабаш. Бижутата са изцяло от естествени материали. 
Имахме възможност да си поговорим с Даяна и да ни разкаже малко повече за себе си, начина й на работа и вдъхновението й, но първо - ето и самата изложба така както беше представена в betahaus.

Très très chic


Tя пресича стаята си бързо. Застава между черното и бялото, между сега и после, между себе си застава. Царствена. Неподражаемо възпитана. Родена с гледчери в очите се оглежда. И тези рамене, винаги изправени, винаги tres chic. Раменете й. Не можеш да познаеш от къде идва, къде отива. После си казваш, че е възможно да идва само от другаде. В архитектурата на вечерта, в покоя на тази женственост, тя пуши. Очите й търсят. Кой чака? Себе си ли чака? Не знам, но не чакай скоро да се прибере.


Канела


Пясък и канела. Сандалови свещи и кафени зърна. Сочни устни-праскови готови да се пръснат от първия слънчев лъч. Това ще ти се присънва 1001 нощи и още толкова, докато Шехерезада не ти разкаже приказка. Събуди се. Дай й ръката си, за да те излъже, че линията на живота ти е безкрайно дълга, разлей кафето си, за да ти каже, че любовта е вечна, като пътя на коприната. Накрая й кажи, че знаеш, че зеления й лес и целувката й на балкона, траят повече от век, единствено в приказките.


Лолита


"Лолита, светлина в живота ми, огън в слабините ми. Мой грях, моя душа. Ло-ли-та: връхчето на езика прави три стъпки по небцето, на третата се блъсва в зъбите. Ло. Ли. Та." Излизам от къщата. Опитвам се да махна дъвката й на ревера ми. Поглеждам към прозореца и...тя е там. Изпраща ме детето и жената, ангелът и дяволът. Премигвам и вече я няма. Отива в кухнята и си налива мляко. Връща се в още топлото легло. Червилото на чашата й крие тайни. Една от тях е още на входа и не може да си тръгне. А тя вече спи като току що изкъпано дете.


Градът


С настъпването на нощта сградите са само графики, които предстоят в картина. Точно там, под единия клепач на ЦУМ ще видиш нея. Облечена в черното на вечерта, понесла уличните светлини в косите си, тя се лута из града и стъпва по земята леко. Тази Холи не закусва в Тифани, не пуши цигаре и няма котка. Но как живее само...Не й давай огънче. Подмини я. Преди сянката й да е станала по-голяма от Света София, тя вече ще е на другата улица.Бунтът на Алиса


Tя развърза косата си и непокорните й къдрици се пръснаха като цветя, току що натопени в порцелановата ваза на майка й. Свлече сакото от раменете си и небрежно облече коженото яке. Алиса бръкна в косата си и извади колие. Сложи го на шията си,без да се поглежда в огледалото. Очите й се промениха, непокорство се разнесе в тях. Ръката й отново потъна в къдриците. Този път от там извади червило, което в бавен кадър сложи върху устните си, а те отчетливо изписаха ‘Излизам’. Тази Алиса е друга. Не виждаш ли? Тя никога не се смалява, тя пие чая си сама. И между нас да си остане – в джобовете си крие зайци. Въпрос на чудо е да не уцелиш празния й джоб.Представи се на читателите на Стари Градски: 
Казвам се Даяна и уча Метал в Художествената академия. Израснала съм в семейство на артисти, бижутерията и приложните изкуства са част от света ми още от малка. Любовта към бижутерията идва от страна на баща ми, който вече 30 години се занимава с това и така зарази и мен.

Изложбата ти “Различна” е вдъхновена от пет много различни момичета. Какво ги обединява, всъщност?
Обединявам ги аз, а те обединяват мен. Възхищавам се на всяка една от тях. Те са "тайфуни", притежаващи качества като борбеност, амбиция, сила, увереност и жажда за знания, но същевременно са и много нежни, феерични, шармантни. Това са само част от нещата, които ме провокират всеки път, когато ги погледна.  Щастлива съм, че ги има до мен.  

Много ни харесва начина, по който си комбинирала фотография с текст и бижута. Как се роди тази идея и колко време ти отне да я реализираш?
Прекарах миналото лято в Италия и се завърнах, кипяща от енергия и пълна с идеи. Трябваше само да ги реализирам. Идеята ми беше изложба, чрез която да представя не само обекти, а цяла история. Избрах своите “музи”, определих колекциите и изработих бижутата. Липсваше ми само тя - Рене Карабаш, авторът на текстовете към колекциите, която да разкаже историите на всяка една от тях.
Сформирахме страхотен екип и за 3 месеца създадохме „Различна“. Не вярвам в случайни неща – срещнах точните хора в точния момент. 

С какви материали най-често работиш?
Не съм си поставила ограничение към конкретен материал. "Различна" е изпълнена изцяло от кожа, в дадения проект исках тя да е основния материал.

С какви материали би искала да работиш в бъдеще?
Избирам материала спрямо концепцията. „Различна“ е изработена изцяло от естествена кожа и чрез нея наблягам на качествата, които носи тя. В настоящия проект, над който работя, в колаборация с фотографа Веско Николов, ще наблегна на нови и алтернативни за мен материали, но нека това остане изненада.

Какви хора носят бижутата ти и на какви хора би искала да ги видиш?
Докато създавах "Различна" си представях какъв тип момичета искам да  носят бижутата ми – така дефинирах петте женски образа, който представих чрез колекциите. Визуализирах как се обличат, какво харесват, с какво се занимават, какво излъчват :) За мен Лолита, Канела, Бунтът на Алиса, Très Très Chic и Градът въплъщават съвременната истинска жена – свежа, стилна, амбициозна и над нещата! 

И последен въпрос: какво, според теб, прави твоите бижута различни
Аз и хората, които ги носят

Изложбата в betahaus приключва съвсем скоро, но бижутата на Даяна Казакова от колекция "Различна" ще намерите в магазина на Дизайн студио ZIP на улица Уилям Гладстон, София

0 comments