Вера

Представи се на читателите на блог Стари Градски? Казвам се Вера Борисова и от години съм Дизайнер. От дете рисувам, а куклите ми...


Представи се на читателите на блог Стари Градски?
Казвам се Вера Борисова и от години съм Дизайнер. От дете рисувам, а куклите ми всеки ден бяха с нов тоалет. За първи път седнах на машина, когато бях на 12 години. Майка ми ме научи да шия на старата й крачна машина, която все още е в 

изправност (!). Винаги бързам и често закъснявам, но това е защото в повечето случаи имам да правя много неща за кратко време, ... а това може би е така защото винаги закъснявам. За сметка на това винаги спазвам крайния срок. Адски ме изнервят бавните и мудни хора.


От години работиш за различни модни марки. Какво точно правиш за тях?
Ами винаги се съобразявам с тяхната линия и пазара им, но за сметка на това няма по-голямо предизвикателство от това да накараш някой да ти се довери и да се вслуша в съветите ти. Иначе правя много неща – от проектирането на модела до връзката с клиента и пласирането на цялата колекция. Един дизайнер винаги трябва да има контакт с крайния потребител, за да си сверява часовника. Много е интересно, а няма по-голяма радост от това да получиш благодарност от човек, който е облечен с твоя дреха. В повечето от случаите клиентите не знаят, че разговарят с мен и ми става много мило, когато трябва да предам на Дизайнера каква добра работа е свършил :) Хората смятат, че дизайнерите по цял ден само си рисуваме и си чоплим в носа. Всъщност реалната ни „длъжностна характеристика” е много обширна. Може да се каже, че затваряме целия производствен кръг. Или поне при мен все така се получава. Лично аз нямам против, защото твърдо вярвам, че човек трябва непрекъснато да се стреми към развитие и да е отворен за нови знания, независимо каква е професията му. Затова и в повечето случаи, когато се налага да свърша „нещо странично” на работа, съм го приемала като шанс да науча нещо ново. Човек никога не знае. И идея си нямаш какви неща научих през последните години :)


Искало ли ти се е някога да имаш собствена модна линия, само и само да създаваш модели, които на 100% са по твоя вкус?
Естествено! Това е мечтата на всеки дизайнер. Ще бъда истински щастлива, ако имам възможност да го правя.

А, ако имаше своя модна линия какви щяха да бъдат дрехите? Ако трябваше да ми ги опишеш чрез работата на някой дизайнер, кой щеше да е той?
Винаги съм харесвала Galliano, Antonio Marras, Alexander McQueen, Marc Jacobs , Vivienne Westwood... От всички тях можеш да се почерпиш с тонове вдъхновение. От българските марки много харесвам MARIA QUEEN MARIA.

Моите неща при всички случаи ще са цветни. Но нищо крещящо тип „Хей, вижте ме!.

Писнало ми от сиво и бежово, защото хората това купували най-често или производителят има тонове плат на склад от тези цветове. Факт – и аз съм облечена днес в сиво, но за сметка на това имам златни пайети :). Силно се увличам по унисекс линията - панталони за жени, рокли за мъже... :) Моделите ще бъдат насочени към активните хора, които обичат да бъдат различни на улицата, освободени от всякакви табута и спирачки. Такива, които имат вече изграден стил, а не робуват на модата. Всички те ще са добре дошли при мен. Много обичам уличната мода и е истинско удоволствие да виждам добре облечени хора, излезли на разходка или бързащи по работа. Така че при всички случаи дрехите ще бъдат хем удобни, хем малко по-така.


Скоро ми сподели, че много се радваш, че си дизайнер, защото можеш да ходиш на работа, облечена, така както искаш. Все пак, има ли нещо, което си искала да облечеш на работа, но не си? Какво?
Даа, в това отнощение сме много привилегировани – всички си казват: „Остави я нея, тя е дизайнер”. Въпреки това на работа винаги се старая да съм с удобни дрехи, с които да дишам и да се движа свободно. През целия ден съм в движение – тичам из цеховете и складовете като луда. Това не бих могла да го правя, ако съм облечена с рокля например. Иначе ужасно много харесвам роклите, но не се чувствам удобно в тях. Но пък няма никакъв проблем да ходя със скъсаните дънки например J


За мен винаги е било изключително странно, че можеш, но не обичаш да шиеш.  Кое е в състояние да те накара да го правиш?
Хаха, излъгала съм! Ако кажа, че обичам, всички приятели ще ме заринат с поръчки, които нямам време да изпълня :) А моята машина е УЖАСНО ИЗНЕРВЯЩА!  Харесва ми да сядам на машина, която няма непрекъснато да ми къса конеца или да тъпче на едно място. Затова използвам всеки удобен случай да използвам машините на работа - там всичко става бързо, леко и спокойно, а резултатът винаги оправдава очакванията ми. 

Когато си набавя добри машини, ще шия с удоволствие и за вас вкъщи.Шила ли си си нещо от днес за днес, само защото много си искала да си облечена по определен начин... довечера?
О, да! Стига да имам подходящ наличен плат. Вкъщи винаги има купчина с омръзнали дрехи за поправка – чакат втори живот. Дълго чакат, но в такъв момент бързо се мотивирам и се „мятам”.  


Кое е последното нещо, което си уши?

Последно за мен си уших едно палтенце. След това още едно (почти същото), но от друг плат... След това още едно (като първото) за една моя приятелка, която тропна с крак, че И ТЯ ИСКА СЪЩОТО! И всичко това за около седмица.

Иначе съвсем наскоро уших пола на моята племенница и рокля за куклата й.Как би определила стила си?
Удобен. Харесвам издължения свободен силует и наслагването на дрехите като обръщам голямо внимание на малкия детайл. Така в един ден, без да се прибираш до вкъщи, можеш да изглеждаш различно – например като махнеш едната блуза ... или яке . Хм, нещо като зелка :)

С какво друго би се занимавала? Каква би била, ако не беше дизайнер?

Трудно ми е да си представя живота си без платове и дрехи. Обичам да работя с ръцете си. Леко се увличам по графичния дизайн, но ако един ден се насоча към тази професия, то отново ще е свързано с дрехи – щампи и принтове. Категорично изключвам дизайн на кутии за бисквити!

Също така с удоволствие бих правила бижута, но това пак включва дизайн...


Коя е най-ценната ти дреха?
Скъсаните дънки. Идва сезонът, в който всички здрави дънки, които съм си купила през зимата, ще подлежат на поправка.


А колко често я носиш?
Много, много, много често – цели три сезона. Зимата си купувам нови :) 


С какво си облечена?
Кецове: Converse All Star
Панталон:  Terranova
Суитшърт: OVS
Палто: Шито по поръчка

Чанта: MOHITO

Часовник: Rip Curl, каишката му е ръчна изработка от Monyx, черната гривна също е негово дело

Пръстен и гривна: Ръчна изработка (гривната сама я сътворих)

Очила: Реплика на Ray Ban


0 comments