На гости на Климентина

Здравейте, читатели на Стари Градски! Всеки от вас знае какво е студентска квартира. Сигурна съм, че почти всички или са живяли в такава,...

Здравейте, читатели на Стари Градски! Всеки от вас знае какво е студентска квартира. Сигурна съм, че почти всички или са живяли в такава, или поне са ходили на гости на свои приятели. Миналата седмица ви запознахме с Климентина, която беше така добра да ни покани и у тях. Това, безспорно, е най-хубавата, артистична и светла студентска квартира, в която сме били и двете с Ади, и нямаше как да не я споделим с вас!

СПАЛНЯ КЛИМЕНТИНА

С влизането от входната врата няма как да не приковем погледи в спалнята на Климентина. Стените са отрупани с всякакви рисунки, картини и принтове, помещението е светло и уютно, и нещо, което понякога дори е странно за студентска квартира - много тихо и спокойно. "Това не е от шумните студентски квартири", разказва ни Климентина, "а по-скоро на спокойни вечеринки с приятели. Никога не сме имали проблеми със съседите си в това отношение, защото не сме от онези студенти, които правят шумни купони."


"Именно в това артистично ъгълче се раждат EVOLVE Illustrations", ни раказва Климентина и си поговорихме за удобната работна среда, особено когато става въпрос за артистична работа. "Обикновено когато декорирам дома си най-важното е да си почувствам енергията как изпълва пространството, продължава тя, като пребоядисвам всичко, за да го направя свое. Тук нямах тази нужда и обърнах внимание на детайлите. Спомням си, че първото нещо, което закачихме на стените, бяха две малки живописни картини от приятел и няколко картички"Няма как с Ади да не забележим и акустичната китара, която седи подпряна на стената в артистичния работен ъгъл на Климентина. Тя е подарък от бившите им съседи, когато се изнасяли. "Счупена е и не може да се свири на нея, първоначално обмислях да захвана някакъв арт проект с нейно участие, но после ми домъчня и реших да си я оставя така. Сега е на stand by", разказва ни тя.Грамофон и плочи! Използват ли се? - питаме ние. "Всичко се използва! Грамофона го имам от около година и покрай него насъбрах солидно количество плочи, накара ме да се науча да "слушам музика", а не просто да допълва фона на ежедневието" отговаря ни Климентина.


КУХНЯ
"Когато си търсехме квартира, със съквартирантката ми знаехме точно какво искаме. За мен най-важни са пространството, светлината и местоположението. Когато обикаляхме на огледи и стигнахме до тук, още с влизането в прекрасната жълта кухня си представихме как пием кафето и чая си сутрин тук. И разбрахме, че това е нашето местенце!" разказва ни Климентина, като влизаме в кухнята. Определено я разбираме - прекрасно, уютно и светло помещение. Дори и ние веднага си представихме колко е приятно да прекарваш утрините си тук.Пишещата машина също има своя история и не случайно се намира на масата в кухнята. Тя е част от артистичен проект, който са започнали преди година със съквартирантката й - всеки един техен гост е приветстван да напише нещо на тази машина. Двете старателно събират тези писания, като всяко ново се закача на импровизираното просторче в кухнята. "Кой знае, някой ден може да направим концептуална изложба с всички тези писания!" смее се Климентина.
Искаме да знаем всичко за тази табела, казваме с Ади. "Ами, доколкото си спомням беше след рождения ден на съквартирантката ми. Разхождахме се по малките павирани улички с нея и още един приятел и видяхме табелата закачена самотна на едно дърво. И моментално си я представихме в кухнята! Единствено... трябваше да измислим как да я свалим!" :)

ВТОРА СПАЛНЯ

"Когато се нанесохме тук, квартирата беше след ремонт. Единственото предизвикателство в този аспект беше да боядисаме дюшемето в стаята на съквартирантката ми" обяснява Климентина, като влизаме във втората спалня. Тъй като съквартирантката й в момента се намира в Австрия на "Еразъм", успяхме да й зададем само няколко въпроса благодарение на социалните мрежи.


Спалнята ти е прекрасна и светла. Кое е най-важно за теб в тази стая? Нещо, което присъсва неминуемо в нея?
O, благодаря! В момента в стаята ми живее една прекрасна девойка, тъй като съм на Еразъм в Австрия. Сигурна съм, че е внесла още повече позитивна енергия. И това е най-важното - уют и хармония. Все пак е място за почивка.

Какво е да живееш в една квартира с Климентина? 
Хаха.. е, има си своите плюсове и минуси... Безкрайните разговори, събуждането с гръм и трясък рано сутрин, закуски изненада... Ние сме си същинска семейна двойка! Караниците са пословични и нелепи, но и обичта е в изобилие. 

От самото начало ли бяхте решили да живеете заедно или просто така се случи? 
Тъкмо ни бяха приели в академията. Нямахме си идея с кого да живеем в София. Просто всичко се нареди от само себе си, една чудесна случайност... И двете май сме си късметлийки в това отношение.Малко преди да прекрачим прага на тази студентска квартира и да се приберем у дома, питаме Климентина какво е най-важното в един дом. "Умелото да съчетание на максимално много елементи, които говорят „Аз живея тук“, но без да се натрапват, по-скоро да те приканват" казва тя. Определено бихме искали отново да й гостуваме! :)

Ако искаш да дойдем да снимаме у вас и да ни разкажеш за дома си, изпрати ни няколко снимки на hi.starry.gradski@abv.bg :)
Снимки: София Крачанова

1 comments

  1. много е хубаво! А кога да чакаме "На гости на Джули, Мартен и Франки?" :)))) за мен би било много интересно,а вярвам, че и за доста други

    ОтговорИзтриване